Een reel is een vorm van short form video content en een video is long form video content. Kort gezegd het zijn allebei video’s maar er zijn concrete verschillen zoals de inhoud, lengte en het doel van de video. Hier ga ik verder op in door ze beide goed onder de loep te nemen zodat je het nog beter zult begrijpen.

Wat zijn reels op instagram?

Instagram reels zijn short form video content vergelijkbaar met de video’s die je op TikTok ziet. Deze video’s zijn bij voorkeur vooral kort en snel te consumeren, ook wel snackable content genoemd.

Naast dat het korte video’s zijn van maximaal 7 tot 15 seconden, heeft het ook nog een aantal andere kenmerken 

Hoewel je in de instagram reel editor kunt kiezen voor een reel lengte van 15, 30, 60 of 90 seconden is een perfecte reel niet langer dan 7 tot 15 seconden. Daarnaast heeft een reel nog andere kenmerken die het onderscheid van een reguliere video op instagram. Namelijk dat je er muziek, tekst, stickers en effecten aan kan toevoegen in de Reels editor van instagram.

 

Wat zijn video’s op Instagram?

 

Al het videomateriaal dat je upload wordt een reel genoemd. Toch zijn ze niet hetzelfde. En de de video’s in je verhaal zijn ook geen reels. Snap je het nog??

Waar zitten de verschillen?

In de lange video’s, langer dan 90 seconden die een reels mag duren, kan je veel dieper ingaan op het onderwerp van de video. Gangbaar zit hier geen muziek onder of andere effecten. In deze video’s kan je meer uitgebreid over een onderwerp vertellen.

Nadeel is dat als je dit langere soort van video’s deelt Instagram deze niet volledig laat afdraaien. Je volger moet klikken op “verder bekijken”. Zorg dus altijd dat deze video’s ook echt interessant zijn voor je volgers.

Voorbeeld van zo’n video is bijvoorbeeld een live die je daarna gaat posten op je instagram. Als je live gaat met een persoon en praat over een onderwerp die erg interessant is voor je volgers, kan het waardevol zijn om deze video op je feed te zetten.

 

Waarom is video content marketing zo belangrijk?

Al een aantal jaar, zo ongeveer vanaf 2020 is het duidelijk dat video content steeds belangrijk wordt op de social media kanalen. Zo heeft instagram afgelopen tijd heel erg de nadruk gelegd op de Reels. De accounts die direct met deze trend mee deden zijn exponentieel gegroeid.Nu is het niet meer weg te denken op Instagram zonder de Reels zou instagram niet meer hetzelfde zijn.

Ook op andere platformen is deze trend van korte video’s, de short form video content een belangrijke rol gaan spelen. Noem maar de shorts op YouTube bijvoorbeeld. Een platform waar de long form video content de belangrijkste rol speelt, is deze form van video content enorm populair. En zorgt het voor nieuwe abonnees op je kanaal. 

Een video zegt meer dan 1000 woorden. Wij zijn als mensen steeds meer op zoek naar de verbinding met waar we de hele dag naar kijken op onze telefoon. Een video waarin ik je de inhoud van deze blog vertel zal veel beter binnenkomen dan deze lange tekst. Bovendien gaat het sneller en is het eenvoudiger voor onze volgers te consumeren. Het is dus een combinatie van gemak en de verbinding wat video als content zo enorm belangrijk maakt.

 

Wanneer reel, verhaal of video?

Wanneer moet je nu wat delen? En waarom kies ik vandaag voor een reels en morgen voor een story video en volgende week dan een video? Het is geen hogere wiskunde en er zijn ook geen universele wetten voor wat en wanneer je iets moet delen?

Ik zeg altijd verplaats je in je volgers, vraag ze desnoods. Laat ze mee bepalen in wat voor content je gaat maken? Maar test het vooral uit. Niet onbelangrijk is ook nog waar jij je prettig bij voelt. Niets moet! 

Natuurlijk is het wel zo als jij goed te zien en te volgen bent, je dan meer mensen zult bereiken. Ga dus vooral niet in doen wat heel erg veilig en prettig voelt voor jou, terwijl je weet dat er een bepaalde behoefte is bij je volgers. Je mag jezelf best uitdagen uit je comfortzone te stappen.

 

Er zijn heel veel verschillende manieren om video in te zetten

Voor velen is het inzetten van video heel erg lastig. Weet dat er meerdere manier zijn om video in te zetten er zit vast wel een manier( format) tussen die voor jou prettig is. Neem kleine stapjes en ga experimenteren. Voorbeelden kunnen zijn;

  1. Gebruik een mooie foto en bewerk deze met wat bewegende stickers of bewegende tekst. Zet hier een muziekje onder en je hebt een reel.
  2. Zoek naar een mooie stock video en plaats hierover en tekst en muziek. Hele goede optie voor een reel.
  3. Neem jezelf op terwijl je aan het werk bent, voeg hieronder een voice over en eventueel een muziekje.
  4. Doe mee met een reel trend als deze bij je niche en doelgroep past. Er zijn altijd leuke trends te vinden.

Verschillende tools voor reels

Er zijn verschillende tools te vinden die jou het maken van reels of short form video content makkelijker kunnen maken. Hieronder een rijtje van deze tools die ik je zeker zal aanraden om deze eens te bekijken en uit te proberen.

  • Canva
  • Capcut
  • Inshot

 

Dit zijn allemaal apps die je op je telefoon kunt gebruiken. Te downloaden in de playstore op je telefoon.

 

Ik kan nog heel veel vertellen over het maken van dit soort video’s. Graag vertel ik in een andere blog of content op mijn Instagram of Youtube kanaal meer over dit onderwerp. Tof als jij mij daar gaat volgen.

 

Vind je het maken van Reels maar lastig?

Als contentspecialist heb ik mij gespecialiseerd in video en vind ik het maken van Reels onwijs leuk. Ik ben gestart met het ontwikkelen van een product die ervoor zorgt dat je het maken van Reels binnen 1 dag onder de knie krijgt. Samen met jou ga ik een dagdeel Reels maken. Specifiek voor jouw bedrijf en jouw doelgroep.  Aan het einde van deze dag heb jij minimaal 8 Reels die je direct online zou kunnen gaan gooien. Tevens maken we beeldmateriaal die je kunt recyclen.Doordat je leert hoe, gaat het maken van Reel in het vervolg zonder stress. Kijk jij juist uit naar het moment dat je weer nieuwe Reels gaat maken voor je bedrijf.

 

Stuur mij gerust een bericht voor meer informatie.

Creatieve groet,

Astrid Krol